Kuzu Eti Fiyatları

10 Temmuz 2020
Kuzu Eti Fiyatları

Kuzu eti fiyatları, hem üretici hem de tüketicinin oldukça önem verdiği noktalardan bir tanesidir. Kırmızı et grubunda yer alan kuzu eti, ülkemizde en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelmektedir. Etin fiyatları hayvanı gerekli koşullarda yetiştirmesi gereken üretici için önemli iken, tüketim için satın alması gereken tüketici içinde oldukça önemlidir. Etin fiyatını etkileyen durumlardan bir tanesi yetiştirme koşullarıdır. Tamamen doğal yemler kullanılarak yetiştirilen hayvanların etlerinin fiyatlarının normal fiyat çizelgesinden yüksek olması normal karşılanacaktır.

Kuzu Eti Fiyatları Çizelgesi

Kuzu eti fiyatları değişiklik gösteren bir unsurdur. Sağlıklı ortamda yetiştirme ve kesim işleminin gerçekleştirilebilmesi için entegre üretim tesislerinin tercih edilmesi gerekecektir. Bu tesislerde yemler tamamen doğal olarak oluşturulup herhangi bir kanserojen madde içermemektedir. Bu nedenle etin daha sağlıklı ve lezzetli olabilmesi de mümkün olacaktır. Yemleme ile yeteri büyüklük kapasitesine ulaşan kuzuların kesimhaneye nakli sağlanmaktadır. Kesimhanede kuzuların hijyenik ve İslami koşullarda kesimi sağlanmalıdır.

Bu kapsamda İslami koşullarsa kesiminin yapılıp yapılmamasının sorgulanması için helal sertifikasının aranması gerekecektir. Kesim işlemi tamamlandıktan sonra el değmeden paketleme bölümlerine ulaştırılacaktır. Burada tüketicinin talepleri doğrultusunda parçalı olarak paketleme işlemi tamamlanmaktadır. Paketleme ve etin kalitesinin sürekli kontrol edilmesi, tüketicinin en sağlıklı ete ulaşabilmesini sağlayacaktır. Bu nedenle kuzu etinde kesinlikle gıda güvenliği belgesi ile TSE standartlarına uygunluk belgesi aranarak seçim yapılması gereklidir. Tüm bu durumlar kuzu etinin fiyatlarında dalgalanmanın yaşanmasına neden olabilmektedir.

Kuzu Eti Fiyatları Kurban Satışı

Kuzu eti fiyatları kurban satışı üzerinden, hayvanın ağırlığına göre belirlenmektedir. Kuzu etinde fiyat bilgisi arz talep ilişkisine göre farklılık göstermekte olup, kurban satışı döneminde artış gösterebilecektir. Kurbanın tüketmiş olduğu yem miktarı, yetiştirme sürecinde harcanan maliyetler, ithal edilen hayvanlarda ödenen vergi maliyeti fiyatta artışa gidilmesine sebep olacak diğer unsurlardan biridir. Ülkenin genel durumuna bağlı olarak maliyet harcamasının artması, fiyatta artışların yaşanmasına neden olabilecektir. Kurban döneminde belirlenen kilogram ağırlığı fiyatı üzerinden hesaplamalar yapılarak, tüketiciye etin dağıtım ağı ile ulaştırılabilmesi sağlanabilmektedir. Bu kapsamda tüketici toplumun kuzu etine soğuk ve sağlıklı bir zincir sayesinde ulaşabilmesi mümkün olabilecektir.